7. Autista - pszichopata

Mi az autizmus?

Az autizmus családi halmozódást is mutató, genetikailag jelentős mértékben meghatározott -örökletes- idegi fejlődési zavar. Felmenői kórelőzményben autoimmun betegségek, SM, pajzsmirigy zavarok, stb.  A leggyorsabban növő fogyatékossági csoport a világon. Magyarországon minden100. csecsemő autizmussal fogja leélni az életét. (Down szindróma esetén ez 0,2 %) Magyarországon kb. 100.000 autista ember él, sokuk látens módon.

Miről ismerhető fel az autizmus? A tünetek 2 éves kor körül alakulnak ki:

 • súlyos fejlődési zavar a szocializáció terén, közösségbe nehezen illeszthetők (lásd.pszichopata)
 • érzelmi és szociális kölcsönösség hiánya, érzelmi kötődésük gyenge, vagy hiányzik (lásd.pszichopata)
 • érzelmileg nehéz közel kerülni hozzájuk, nehezen kötnek barátságot (lásd.pszichopata)
 • feltűnő az elkülönülés, vagy épp ellenkezőleg, szokatlan és kritikátlan közeledés (lásd.pszichopata),
 • szemkontaktus kerülése, vagy épp ellenkezőleg, merev bámulás, (lásd.pszichopata)
 • túlzott érzékenység a halk, vagy épp ellenkezőleg a hangos zajokra, az érintésre, szaglásra, izlésre,(lásd.pszichopata)
 • nagyobb fájdalom, szélesebb hő tartomány tűrés, (lásd.psyichopata)
 • veszélyérzet hiánya, (lásd.pszichopata)
 • nem értik a gesztusokat - nehezen ismerik fel mások érzéseit, (lásd.pszichopata)
 • kommunikációs zavar –mindent szó szerint értelmeznek, gesztusoktól mentesen kommunikálnak,(lásd.pszichopata)
 • szűk területre koncentrálódó intenziv érdeklődés, (lásd.pszichopata)
 • egyes képességek kiugró fejlettsége pl. memória, ( naptár)-számolási képesség, stb.(lásd.pszichopata)
 • furcsa, bizarr szokásokat vesznek föl (lásd.pszichopata)
 • elkülönülés, magány jellemzi őket (lásd.pszichopata)
 • számukra a környező világ rendkívül kiszámíthatatlan, érthetetlen káosz, amiben nem képesek eligazodni (lásd.pszichopata)
 • inkább tárgyakhoz kötődnek, számukra az emberek kiszámíthatatlan mozgásokat végző, hangot adó tárgyak, érthetetlen követelésekkel,  nem érzik biztonságban magukat a társaságukban (lásd.pszichopata)
 • az életüket a félelem uralja (lásd.pszichopata)
 • ezt a rettenetes félelmet csökkentik a változatlanságra tett törekvéssel (lásd.pszichopata)
 • fontos számukra az állandóság, a kiszámíthatóság (lásd.pszichopata)
 • ragaszkodás a változásmentes környezethez, az ismétlődő tevékenységekhez, (lásd.pszichopata)
 • az ismétlődések biztonságérzetet adnak, mert tudják mi fog következni a következő pillanatban (lásd.pszichopata)
 • egy számukra biztonságot adó zárt világban élnek (lásd.pszichopata)
 • különleges adottság abban, hogy az embereket egy mosollyal elbűvöljék (lásd.pszichopata)

youtu.be/8ExoWyn0q0g?list=PLMQZe-UWbBudYponE3OtS2QAaVFXYExCC

Egy autista jellemzése:

"Kicsi kora óta szenvedélyesen vonzódik az autókhoz, kamionokhoz és a buszokhoz. Kisgyerekként ezeknek a zaja és látványa óriási félelemmel töltötte el .

Talán ebből fakad, hogy úgy lett úrrá félelmén, hogy kezdetben ízekre szedte őket. Később úgy igyekezett fölöttük az erőfölényét gyakorolni, hogy megkötözte őket, illetve a mozgó részeket celuxxal rögzítette. Az évek során számtalan példányt gyűjtött össze ezekből a játékokból. Érdeklődésének kizárólagos tárgyaivá és biztonságérzetének elengedhetetlen kellékeivé váltak ezek a játékok."

forrás: https://youtu.be/e1FOskmwPYw

A videó alatti vélemény elgondolkodtató: ha nem busz a félelem, a kizárólagos érdeklődés tárgya, hanem az emberek/nők, férfiak, akkor ez lehet a mosolygós darabolós gyilkos,  a szexfüggő szatíromán, nimfomán, a kapcsolatszédelgő szélhámos pszichopaták motivációja is. A lényeg ugyanaz, amitől félnek, azt meg kell semmisíteni: azt tönkre kell tenni, izolálni kell, kontroll alatt kell tartani, le kell győzni, uralkodni kell rajta bármi áron, bármilyen formában. Minden egyes préda megszerzése, legyőzése, uralása, megsemmisítése mámorító érzést okot, potenciális jutalomforrássá válik a számukra. E jutalom megszállott keresése a pszichopaták elsődleges hajtóereje. 

Temple Grandin autista a saját fogyatékos működését az állatokéhoz, konkrétan a tehenekéhez hasonlítja, velük azonosul.  A vágóhídtervező nő célja olyan kalodák építése, amivel elérhető, hogy az állatok nyugodtan, csöndesen vonuljanak a kivégzésükre.

"Amikor az állatok teljesen nyugodtak maradtak, elöntött a nyugalom érzése, mintha Isten megérintett volna. Nem éreztem semmi rosszat azzal kapcsolatban, amit teszek. Egy jó kalodakezelőnek nem egyszerűen szeretnie, imádnia kell a teheneket. A kalodát a teljes gyöngédség megnyilvánulásaként kell használni. Minél finomabban tartottam a berendezést, annál nagyobb békét éreztem. Ahogy az életerő elhagyta az állatot, erős vallásos áhítat szállt meg." - és bár nem kellett volna, többször is kipróbálta saját kezűleg a mindennél jobban imádott teheneinek a megölését, hogy átélhesse újra és úrja a mészárlás mámorát. 

Elgondolkodtató, hogy a gyilkolás, a megsemmisítés átélése mekkora élvezetet nyújt a pszichopatáknak. Megtalálják a módját, hogy a társadalmilag elfogadott szakmákban megbújva jussanak hozzá a bizarr örömforrásukhoz. 

A gyermek autistákból felnőttek lesznek, ezer féle személyiséggel. Ismerjük föl a másságot vagy a saját, vagy az Ő védelmük érdekében! A másság, a fogyatékosság nem ok és nem jogosultság a többi ember önző kihasználására, manipulálására, megsemmisítésére.

A pszichopata személyiségzavarban szenvedő felnőttek mostanában büszkén tetszelegnek a társadalom számára  szalonképessé, szinte divatossá tett kórismékben. (éretlen személyiség, autista, Asperger-szindrómás, szociopata, stb.) Ne fogadjuk el a bagatellizálást, a lényegre figyeljünk: a torz, ártó szándékú személyiségjegyek ránk gyakorolt hatására. Hagyatkozzunk a megérzéseinkre, a belső értékrendünkre, bátran védelmezzük a saját egészségünket, érdekeinket velük szemben! 

-folyt.köv.-

1. Hetkoznapi pszichopatak  cms.mentalhigiene.webnode.hu/a1-hetkoznapi-pszichopatak/

2. A pszichopaták agya eltér a normálistól cms.mentalhigiene.webnode.hu/a2-a-pszichopatak-agya-elter-a-normalistol/

3. A pszichopata 13 alapvető tulajdonsága cms.mentalhigiene.webnode.hu/a3-a-pszichopata-13-alapveto-tulajdonsaga/

4. Vége a játszmának - pszichopaták elleni stratégia cms.mentalhigiene.webnode.hu/a4-vege-a-jateknak-pszichopatak-elleni-strategia/

5. Lélekevők, avagy „Gyümölcséről ismerszik meg a fa.” cms.mentalhigiene.webnode.hu/a5-lelekevok-avagy-gyumolcserol-ismerszik-meg-a-fa-/

 6. Fehérgallér - A hatalmi manipuláció  cms.mentalhigiene.webnode.hu/a6-fehergaller/

8. Pszichopata (éretlen személyiség) párkapcsolata

9. Pszichopata szülő

10. Pszichopata gyerek