4. Vége a játszmának - pszichopaták elleni stratégia

                            
Sokszor évekig tart, mire a manipulátorok áldozatai megelégelik a rabságot, segítséget kérnek és önmaguk védelmében cselekvésre szánják el magukat. A manipulátorok mellett az áldozatok elveszítik önbecsülésüket, saját igényeiket háttérbe szorítják, kiszolgálják a működésképtelen kapcsolatot, mivel felmentik a zsarnokot, sőt ragaszkodnak hozzá. Sok esetben szó szerint feladják a személyiségüket. Abban a tudatban élnek, hogy egyedül csak ők érthetik meg a hatalmaskodókat, a másik nélkül egyikük sem lenne boldog vagy életképes. Ennek azonban túlságosan nagy ára van. Eljött az ideje a változtatásnak!
 
Az első és legfontosabb lépés, hogy nézzen szembe a valósággal! Ismerje fel az agresszort és ne dőljön be a jól bevált taktikáknak! 
                                                
 
Tudatosítsa saját gyenge pontjait, félelmeit, bizonytalanságait, amelyek kiszolgáltatottá tehetik a másikkal szemben és védje meg magát! Erősítse meg saját önbecsülését, fogadja el magát olyannak, amilyen. A változás alapja gyengeségeink elfogadása és a velük való szeretetteljes törődés. 
                                                                             
 
Ne hagyja, hogy gyenge pontját a másik kihasználja vagy bűntudatot keltsen önben. Legyen önértékelése alapja, hogy hibázhat és hogy senki sem tökéletes. A hibák segítenek abban, hogy fejlődni tudjunk!
 
Ragaszkodjon a saját álláspontjához és jelölje ki a kapcsolat határait!
 
Ne a másik, hanem saját viselkedését igyekezzen megváltoztatni!
 
 
 
 
Ne fogadja el a nem kívánt viselkedéssel kapcsolatos mentegetőzést, mindig a tettet ítélje meg és következetesen utasítsa el, ami az Ön számára nem elfogadható. Készüljön fel az érzelmi csapdákra, amelyekkel a másik rendszeresen igyekszik elgyengíteni!
 
Csak egyenes választ fogadjon el! A kifogásokkal ne foglalkozzon! Mesterien képesek felmenteni magukat. Mindig megmagyarázzák, mit miért tesznek, gyakran pedig a másikat teszik felelőssé cselekedeteik miatt. Ne dőljön be a jól bevált trükknek többé!
 
Ne hagyja, hogy eltérítsék a tárgytól!
 
Kerülje a szarkasztikus, ellenséges hangvételt! Ha támadásba lendül, okot ad az ellentámadásra, így nehezebb mederben tartani a beszélgetést.
 
Saját nevében beszéljen!
 
Ne fogadja el, ha önt próbálják felelősségre vonni!
 
Ne vállaljon olyat, amit nem tud megtenni és ne várjon vagy kérjen olyat, amit a másik nem tud megtenni. 
 
Törekedjen ésszerű egyezségre!
 
Figyelmeztesse a másikat, hogy a helytelen viselkedés terhét neki kell viselnie! Kérdezze kitartóan, mit kíván tenni az elfogadhatatlan viselkedés megváltoztatása érdekében!
 
Legyen őszinte magához! Vállaljon felelősséget saját szükségleteiért!
 
Ha a másik minden erőfeszítés ellenére sem változtat viselkedésén, és nem hagy más választást, lépjen ki a kapcsolatból! Ha nem teszi, a másikat sem abban erősíti, hogy változtasson saját életén. Olyan felelősséget ne vállaljon át a másiktól, amivel nem önnek van dolga. Ne feledje! Nem azzal segít magának vagy a másiknak, ha kiszolgál egy nem működő kapcsolatot. Ha szükséges, kérje szakember segítségét! 
ETS.

Ajánlott irodalom: Dr. George Simon: Báránybőrben - A nyílt agressziótól a manipulációig, Háttér Kiadó, 2009
forrás: https://konfliktusklinika.blogspot.hu/2013/01/game-over-jatekszabalyok-manipulatorral.html
 
 


1. A hétköznapi pszichopaták cms.mentalhigiene.webnode.hu/a1-hetkoznapi-pszichopatak/

2. A pszichopaták agya eltér a normálistól  cms.mentalhigiene.webnode.hu/a2-a-pszichopatak-agya-elter-a-normalistol/

3. A pszichopata 13 alapvető tulajdonsága  cms.mentalhigiene.webnode.hu/a3-a-pszichopata-13-alapveto-tulajdonsaga/

5. Lélekevők, avagy „Gyümölcséről ismerszik meg a fa.”cms.mentalhigiene.webnode.hu/a5-lelekevok-avagy-gyumolcserol-ismerszik-meg-a-fa-/

6. Fehérgallér - A hatalmi manipuláció tízparancsolata cms.mentalhigiene.webnode.hu/a6-fehergaller/

7. Autista - pszichopata

8. Pszichopata (éretlen személyiség) párkapcsolata

9. Pszichopata szülő

10. Pszichopata gyerek