10. Pszichopata gyerek

Pszichotata gyermek jellemzői:

Legyenek bármennyire kicsik, és tűnjenek bármilyen ártatlannak, pszichopata gyerekek sajnos léteznek. Döbbenetesen okosak, remekül manipulálják a környezetüket, hogy a „felnőttek” minél nehezebben tudják követni, kivel és mit csinálnak. Nincsenek érzelmeik, hidegek és kegyetlenek. Jó hír viszont, hogy akár már óvodás korban is kiszűrhető, hogy melyik gyerek hajlamos az erőszakra, és még idejekorán be tudunk avatkozni. Elég lenne csak figyelni…

A szakemberek egyelőre még vitáznak, hogy egy gyerek esetében egyáltalán kijelenthető-e, hogy pszichopata. Ellene szól, hogy a betegség jelen pillanatban gyógyíthatatlan és az egy egész életre megbélyegezheti a gyereket, mellette viszont, hogy a korai felismeréssel a kezelés is hatékonyabb lehet, arról nem beszélve, hogy a környezetet is felkészítené. Mint minden személyiségzavar, ez is csak 18 év felett diagnosztizálható, de bizonyos viselkedésmódok már 15 éves kor előtt megjelennek.

                                                 

Így ismerheted fel a jelenséget

A pszichopaták legfontosabb jellemzője, hogy teljesen hiányzik belőlük a lelkiismeret, ezért szemrebbenés nélkül gázolnak át másokon, miközben fel sem fogják, hogy mit tesznek.

                                                                      

Beth Thomas,  6 éves kislány, akit csecsemőkorától kezdve molesztáltak, ami később ahhoz vezetett, hogy a felnövekvő gyermek a nevelőszülei kutyáját bántalmazta, és megpróbálta megölni a saját öccsét és nevelőszüleit is.

Jellemző tulajdonságaik közé tartozik a mások manipulálására irányuló törekvés, a szeretet, a szégyen és az empátia alacsony szintje, a beteges hazudozás és a felületes, megtévesztő kedvesség. Mindez sokszor társul magas intelligenciával, ami különösen veszélyessé teszi az illetőt.

                                                                 

Már az óvodában is észrevehető a hajlam

Először is hihetetlenül ingerlékenyek ezek a gyerekek, és mindig előbb cselekszenek, mint gondolkoznának. Rögtön, ész nélkül rávágják a választ az óvónő vagy tanítónő kérdésére, az utcán pedig például átmennek a piros lámpánál. Nem gondolkodnak, pedig az 'eszük meg volna hozzá'. Állandóan több felügyeletet igényelnek, mint az életkorukból következne. Nagyon fontos jel az empátia teljes hiánya is. Hároméves kor fölött ennek már jelen kellene lenni a gyerek viselkedésében. Újabb tünetként megjelenik az intenzív figyelemkereső magatartás, például agresszív bohóckodásban vagy a látványos agresszivitásban” – mondja Ranschburg Jenő pszichológus.

                                                     Forrás: Thinkstock

 Ha az okokat keressük…

Egy vizsgálat bebizonyította, hogy annak, ha valaki pszichopatává válik, genetikai alapja van, egy másik kutatás pedig arra mutatott rá, hogy a pszichopaták idegrendszere másképp működik: a központi és a vegetatív idegrendszerük jóval lassabb, ami azt eredményezi, hogy nem észlelik a veszélyes vagy erős érzelmekkel járó helyzeteket, illetve ezek kevésbé hatnak rájuk.

A biológiai okokon túl a környezeti hatások sem elhanyagolhatók. Ezek a gyerekek kedvezőtlen családi környezetben nőnek fel, gyakori a szülői elhanyagolás, a következetlen nevelési módszerek és a bántalmazás. Nem meglepő, hogy hamar kiszakadnak a családból és különböző bandákhoz csapódnak, melyek szintén nem a támogató attitűdről híresek. Mindez azt eredményezi, hogy fokozatosan ragadozóvá válnak: megtanulják, hogy erőszakkal, illetve mások megtévesztésével és kihasználásával tudnak boldogulni.

Mi a megoldás?

Ha a probléma kezeléséről van szó, leginkább az jellemző, hogy a társadalom nem tud mit kezdeni ezekkel az emberekkel. Mivel már kamaszkorban megjelenik náluk az antiszociális viselkedés, többnyire iskoláról iskolára vándorolnak, ha elkövetnek valamilyen törvénybe ütközőt, akkor különböző javítóintézetekbe kerülnek, később pedig jön a börtön és a sorozatos visszaesés. A már kialakult személyiségzavarokban legjobb eredmény a kombinált, pszichoterápiás és modern gyógyszeres kezeléstől várható. Az utóbbi években megjelent gyógyszerek a különböző pszichoterápiás eljárásokkal ötvözve igen biztató eredményeket hoztak a kezelésben. A személyiségzavarok mind gyakoribb előfordulása egyre kevésbé teszi lehetővé, hogy ne vegyünk tudomást róluk. A megelőzésben és gyógyításban elért eredmények nemcsak az érintettek, hanem a velük kapcsolatban lévő egészségesek számára is sok kellemetlenségtől, szenvedéstől való megmenekülést jelentenek.

                                                                   Forrás: Thinkstock
Pszichopata vs. szociopata
 
A hétköznapi életben a pszichopata kifejezés mellett a szociopata megnevezés is igen gyakran előfordul. Egyes pszichiáterek szerint a két megnevezés közt nincs különbség, ugyanazt az embertípust jelölik, míg mások szerint ezek az antiszociális személyiségzavar két altípusát képviselik. A pszichopatának nevezett altípus örökli a betegséget, míg a szociopatákat a körülményeik, az elhanyagoló szülői magatartás, iskolai traumák, a szegénység vagy a rossz társaság viszi tévútra. Egy harmadik megközelítés szerint szociopata az a pszichopata, akinél a törvénnyel és a társadalmi szabályokkal való szembehelyezkedés dominál.

 

Mi lesz egy pszichopata gyerekből?

Gyakran a bűnöző életmód a végállomás, ami kisstílű csalásoktól egészen a sorozatgyilkosságig terjedhet. Az viszont már sokkal meglepőbb, hogy a börtönökön túl a pszichopaták másik gyakori előfordulási helye a multik felsővezetése. A pszichopata vezetők bűntudatot keltenek másokban, ezzel bújnak ki a felelősség alól. Az ilyen vezető gyakran elhiteti az alkalmazottal, hogy nem igazán jó munkaerő, és ezzel tartja függőségben. Akár 3-4 év is eltelhet, mire az illető rájön, hogy ezzel manipulálták. És ez a jobb eset, mert legalább rájött. De számtalan emberben pont emiatt marad egy kisebbrendűségi érzés. Átlagember az ilyen személyiségtorzulást nagyon nehezen tudja feldolgozni. Legjobb módszer felismerni és futni. Mást nem igen lehet tenni velük, mert nem lehet hatni rájuk. Amennyire lehet, el kell kerülni őket.

https://www.life.hu/csalad/20140617-pszichopata-gyerekek.html

1. Hétköznapi pszichopaták

2. A pszichopaták agya eltér a normálistól

3. A pszichopata 13 alapvető tulajdonsága

4. Vége a játéknak - pszichopaták elleni stratégia

5. Lélekevők, avagy „Gyümölcséről ismerszik meg a fa.”

6. Fehérgallér

7. Autista - pszichopata

8. Pszichopata (éretlen személyiség) párkapcsolata

9. Pszichopata szülő